3 de maig, Dia Internacional de la Llibertat de Premsa

El Colegio de Periodistas de Catalunya a subrayado este aniversario con esta cruda realidad que afrontamos los periodistas en el mundo actual

Els líders de l’Iran, Mahmud Ahmadineyad; de Líbia, Muamar el Gadafi; de Rússia Vladímir Putin, i de Cuba, Raúl Castro, estan en la llista de 40 “predadors” de la llibertat de premsa difosa per l’organització Reporters Sense Fronteres (RSF) amb motiu del Dia Internacional de la Llibertat de Premsa. A aquests noms s’afegeixen els del president de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang; de Ruanda, Paul Kagame; de Zimbawe Robert Mugabe; de la Xina Ju Jintao; o de Síria Bachar Al Assad.

La llista negra d’aquest any inclou també organitzacions criminals com la banda terrorista ETA, les màfies italianes, el grup paramilitar Águilas Negras de Colòmbia, la guerrilla Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) o els cartels del narcotràfic mexicans.

En total, són 40 polítics, dirigents d’institucions de l’Estat, líders religiosos, milícies i organitzacions criminals “que ataquen directament els periodistes, que fan de la premsa el seu enemic preferit, la seva bèstia negra”, segons el comunicat difós per la organització.

Des del 2001 RSF fa pública, cada 3 de maig, la llista de “predadors” de la llibertat de premsa, i n’hi ha molts que repeteixen. De la llista de 2010 han desaparegut alguns predadors com el cap dels serveis d’intel•ligència de Somàlia, Mohamed WarsameDarwish, recentment cessat, o l’SSS, servei de seguretat de l’Estat de Nigèria.

En el cas de l’Iraq, RSF subratlla que la situació dels professionals de la informació “millora poc a poc” i “la violència afecta més a la població en general, i menys als periodistes en particular”.

Una mica més al sud, al Golf Pèrsic, el president del Iemen Ali Abdulah Saleh s’estrena a la llista, igual que les milícies privades de Filipines. També el Molá Omar, cap dels talibans, s’ha guanyat un lloc en la classificació per la seva “guerra santa contra la premsa lliure, una guerra d’ocupació de l’espai mediàtic”.

Passa el mateix amb el president de Txetxènia, Ramzan Kadyrov, a qui Reporters Sense Fronteres retreu les seves posicions de “suposada tolerancia” i “els seus punts de vista falsament condescendents sobre la llibertat de premsa” que “no enganyen a ningú”.

Pel que fa a Llatinoamèrica, la Oficina de Drets Humans del Periodista de l’Associació Nacional de Periodistes de Perú apunta que aquest país segueix sent un dels més perillosos per exercir el periodisme. En 120 dies que portem d’any, hi ha hagut 72 atemptats contra periodistes peruans.

La banda terrorista ETA es manté en la llista de “predadors” de la llibertat de premsa que ha estat publicada per RSF. ETA apareix cada any a la llista des que RSF va començar a elaborar-la el 2001.

Junt amb les màfies italianes, són les dues úniques organitzacions de la Unió
Europea (UE) que apareixen en l’estudi d’RSF. Des de la seva creació el juliol de 1959, “tant a França com a Espanya”, “diverses desenes de periodistes espanyols amenaçats de mort estàn obligats a treballar sota protecció”.

José María Portell, assassinat el 1978, José Javier Uranga, ferit de bala el 1980, José Luis López Lacalle, assassinat el maig de 2000, i Gorka Landaburu, greument ferit per l’explosió d’un paquet bomba, són alguns dels casos que apunta RSF.

L’organització defensora de la llibertat de premsa també recorda l’atemptat fallit de desembre de 2008 contra la seu de la televisió pública basca EiTB. La banda terrorista va acusar els periodistes d’EiTB de falses declaracions “amb el suport de comissaris polítics i redactors en cap”, als que va retreure la pràctica de l'”apartheid polític” i la “submissió a les ordres d’Espanya”.

El Col•legi de Periodistes de Catalunya atorga anualment el Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán, que té per objectiu reconèixer la tasca de periodistes en l’àmbit de la política i la cultura i de l’esport. Enguany, els guanyadors són la mexicana Luz Sosa, que fa informació policial en un dels països més perillosos del món, i Ramon Besa, per la seva capacitat d’anàlisi i rigor en la informació esportiva. Els guardons seran lliurats properament.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s